Dynamisch Archief (DNA)

Wie gebruikt het?

Dynamisch Archief is een ‘spin-off’ van het door de Stichting CulturalHeritage.cc en Archivetech.net ontwikkelde collectie management systeem. Vanaf januari 2000 werd i.s.m. Instituut Collectie Nederland (heden RCE) de eerste applicatie in de Cloud omgeving gebouwd met de meerdere malen bekroonde CrossmarX ‘applicatie engine’.

In 2006 werd de op mobiel erfgoed ingerichte database omgebouwd naar een ‘All-in-One’ structuur waarin mobiel-, immobiel- en niet tastbaar erfgoed in één model werden samengevoegd.
De Archivaris of Registrar was leidend bij invoer van objecten en metada: 'Top-Down’.

In 2019 werd de structuur aangepast en werd de mogelijheid geboden voor de zelfstandige ontwerper/maker om zelf –'Botttom-up’ gegevens in te voeren: zelfstandig een eigen archief opbouwen.

Dynamisch Archief biedt nu de keuzes ‘top-down’ voor organisaties, 'bottom-up' voor zelfstandigen én de combinatie ‘zelfstandigen die samenwerken’ bijvoorbeeld als gezelschap of ontwerpbureau.

De ‘All-in-One’ applicatie wordt onderhouden door de Archivetech.net developers.


Musea, bibliotheken en particuliere verzamelaars behoren tot de gebruikers van de ‘All-in-One’ applicatie.
Enkele voorbeelden:

Collectie management en bibliotheek: Museum Beelden aan Zee, Sculptuur Instituut , Museum de Schilpen / Schilpencollectie
Bibliotheek Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens: Biblioteca Corteidh 
Organisatie culturele instellingen Latijns-Amerika (ILAM): Instituto Latinoamericano de Museos
De door ILAM vertaalde DNA applicatie: Unique Collection 

 


In 2003 werden CD-roms met de 'stand alone' versie door AFRICOM/ICOM gedistribueerd naar 250 musea op het Afrikaans continent.


Lees meer over de DNA projecten


Hiistory and features: CulturalHeritage.cc & ArchiveTech.net