Person: Maarten Kloos

Profile photo or Logo
Full name
Maarten Kloos
Line of work
Archive managed by
User

Not yet access to your profile? Use the free access request to your profile: subscribe

First name
Maarten
Last name
Kloos
Profile text

Kloos studeerde bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Tijdens en na zijn studie werkte hij bij verscheidene architecten in Amsterdam (Oyevaar Stolle Van Gool, Herman Hertzberger) en Parijs (Jean Dubuisson).

Vanaf 1979 doceerde hij architectonische vormgeving aan de Technische Universiteit Delft en aan diverse academies. Van 1981 tot 1986 was hij hoofd van de afdeling Architectuur aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Door de jaren heen gaf hij vele lezingen aan architectuurscholen en -instituten in binnen- en buitenland.
 
Hij is directeur en medeoprichter van ARCAM, het Architectuur Centrum Amsterdam. Naast zijn werkzaamheden bij ARCAM leverde Kloos bijdragen aan publicaties en zat hij in jury’s (Archiprix, Prix du Moniteur, De Zeven Pyramides, Europan) en adviescommissies (onder andere de Stedebouwkundige Adviescommissie Museumplein).

Hij was curator van de expositie Remaking.NL die tijdens van de Expo 2000 in Hannover te zien was en directeur Cultuur van de Ronde van het Groene Hart, een professionele wielerkoers waarmee op zijn initiatief aandacht werd gevraagd voor de ruimtelijke ordening in de Randstad.

Hij is bestuurslid van de Stichting Het Van Doesburghuis in Meudon en de Stichting Europan Nederland, en is 2009 toegetreden tot de Raad van Toezicht van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Om de activiteiten van de Nederlandse architectuurcentra te coördineren nam Kloos in 1992 het initiatief tot de oprichting van het Overleg Lokale Architectuurcentra (OLA).

Bij ARCAM heeft hij debatten en tentoonstellingen georganiseerd over architectonische en ruimtelijke ontwikkelingen in de Amsterdamse regio.