Person: Anthon Beeke

Profile photo or Logo
Full name
Anthon Beeke
Line of work
Archive managed by
Heirs

Not yet access to your profile? Use the free access request to your profile: subscribe

First name
Anthon
Last name
Beeke
Profile text

Anthon Beeke is grafisch ontwerper. Hij is autodidact. Hij is bekend om zijn spraakmakende affiches voor Zuidelijk toneel Globe, Toneelgroep Amsterdam, Holland Festival, de Theatercompagnie en de Kunstrai, maar hij heeft ook tentoonstellingen gemaakt, musea ingericht, boeken, tijdschriften, huisstijlen, logo’s, postzegels, catalogi, tv commercials, verpakkingen, kinderspelen en reclamecampagnes ontworpen. Hij ontwikkelt onder meer signaleringssystemen voor bedrijven en instellingen zoals de Rotterdamse Bibliotheek en PTT Post. Veel van zijn ontwerpen zijn bekroond. De meest prestigieuze prijs was de H.N. Werkmanprijs van het Amsterdamse Fonds voor Kunst voor zijn gehele oeuvre. De leukste bekroning was zijn vijfde plaats in de verkiezing van de Nederlandse ontwerper van de eeuw, bij de millenniumwisseling in 2000. Ook ontving hij de
Frans Banninck Cocq Penning van de gemeente Amsterdam. Anthon Beeke is docent geweest aan verschillende academies in binnen- en buitenland en heeft lezingen over de hele wereld gegeven.

In 1963 begint Anthon Beeke als zelfstandig ontwerper. Na dertien jaar zelfstandig gewerkt te hebben, wordt hij in 1976 adjunct-directeur van het gerenommeerde ontwerpbureau Total Design in Amsterdam. In 1989 start Beeke een eigen studio (studio anthonBeeke b.v) in Amsterdam.  In 2010 sluit hij zijn studio om twee jaar later Anthon Beeke Collectief b.v. op te richten.

In 1969 ontwerpt Anthon Beeke zijn beroemde Blote meisjes alfabet, in 2008 omgedoopt tot Body Type en aangevuld met cijfers: naked numbers. 

Het eerste affiche ontwerpt Anthon Beeke voor Theater Terzijde in 1966. Van 1976 tot 1985 ontwerpt hij de programma's en affiches voor Zuidelijk Toneel Globe. Berucht uit deze periode is het affiche voor Troilus en Cressida (1981). Hij ontwerpt affiches voor onder andere het Holland Festival, Mickery en de Theatercompagnie. Vanaf 1987 tot ca 2001 bepaalt hij het gezicht van Toneelgroep Amsterdam. 

Anthon Beeke wint in 1993 de TheaterAffichePrijs met zijn affiche Count Your Blessings en in 2001 voor Zonder Titel. De affiches van Penthesilea (drieluik) is één van de tien nominaties van de TheaterAffichePrijs 1992. Alle drie de affiches ontwierp hij voor Toneelgroep Amsterdam. 

Active in
Netherlands