Storytelling: Onderzoek naar de historie van decorateliers

Title
Onderzoek naar de historie van decorateliers
Focus
Performing arts
In short
Onderzoek over de periode 1945 – 2000

Stories are personal and meant to share knowledge or start a discourse.

Introduction

Rond 2010 heb ik me bezig gehouden met een onderzoek naar de historie van decorateliers. Gekozen is zoveel mogelijk materiaal te verzamelen over de periode 1945 – 2000 middels gesprekken met betrokkenen. Tijdens de interviews kwam zeer regelmatig ook de periode voor de tweede wereldoorlog aan de orde. Die gegevens zijn toegevoegd zonder verdere aandacht of conclusies.

In dit overzicht worden veel namen genoemd, er is ook met veel mensen gesproken. Aan  alle mensen waarmee is gesproken is duidelijk gemaakt dat het de bedoeling is dat deze tekst openbaar wordt. Niemand heeft daar bezwaar tegen gemaakt.

Het noemen van die namen is onvermijdelijk om duidelijk te maken hoe relaties in elkaar staken. Veel groepen mensen werkten in familieverband of de relatie was gegroeid vanuit een vriendschap of andere verbondenheid. Daar wordt verder geen oordeel over gegeven. Het was een tijdsbeeld.

De bereidheid tot een interview was groot. Wellicht kwam dit voort uit een  gevoel van miskenning voor de werkzaamheden die veel mensen op de achtergrond verzorgden voor een productie of voorstelling zonder daar ooit de bloemen of andere blijken van belangstelling voor gekregen te hebben.

Er zijn geen bezoeken afgelegd bij archieven. Bekend is dat: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag in het stadsarchief meer informatie hebben over de gezelschappen in die steden dus ook over de ateliers.

Het niet bezoeken van die archieven kwam door prive omstandigheden. Begonnen rond 2009 met de interviews moest ik daar door prive omstandigheden eind 2010 mee stoppen. Nu in 2021 wil ik het materiaal niet verloren laten gaan en ga ik over tot publicatie van hetgeen toen verzameld was.

In de tekst wordt regelmatig nu of de tegenwoordige tijd gebruikt, die tegenwoordige tijd is dan wel rond 2010.

Veel mensen hebben meegewerkt, min of meer als een 'oral history' maar dan op papier. In willekeurige volgorde zijn dit: Theo Boskamp, René  Beyne, George Lambrecht, Bob Logger, Hein v.d. Woude, Dhian Siang Lie, Dick van Thiel, Machiel Lievaart, Jan de Boer, Piet Bruin, Jan v. Riesen, Bart Kalkhoven, Cornelis Nooteboom, Henk Derek, Peter Bijl, Huib Nelissen, Martin Determann, Jan v. Hemert, Frans Joris, Bart van Doesburg, Wim van Doesburg, Ine Timmers, Willem Knippenberg, Bert Bornebroek, Hans Reesen, Jan v.d. Steen, Benno de Vries, Robby Prosman, Marc v. Helden, Karin Hop, Jan Hofstra,

Nog te benaderen personen; Joop Faber,Kees Botschuijver, Kloosterboer, e.a.

Er zijn nog berichten onderweg van: Joop Caboort, Benno Veen, John Lakwijk,

Inderdaad een project van brede samenwerking en een lange adem.


 

Click the arrow icon and scroll through the chapters.