Mokum Symphony speelt Beethoven, opus 18 no.2, Opus 135 plus Grosse FugeParticipants:

Joan Berkhemer
Emlyn Stam
Rada Ovcharova
Willem Stam


19 December 2020

Singelkerk
Singel 452, 1017 AW Amsterdam

In december organiseert Mokum Symphony een cyclus van 5 concerten met alle zestien strijkkwartetten van Beethoven. Een 11-daagse waarin de ontwikkeling van het jonge genie naar de oude meester wordt blootgelegd. Een ‘klankoverzichtstentoonstelling’ van de grootste, meest indringende kamermuziek uit de geschiedenis. Vijf avonden vol avontuur, pure schoonheid en onpeilbare diepte.

Mokum Symphony is in 2015 opgericht om verloren tradities uit periode 1890-1940 te bestuderen en tot leven te brengen om het moderne musiceren te verrijken en verdiepen. Recent wetenschappelijk onderzoek naar eerste historische opnames bevestigt dat de technieken en uitdrukkingsvormen die Beethoven zelf bij het musiceren gebruikte toen nog gangbaar waren. De extreme vrijheden, bezieling en zangerigheid die dwars door geruis en gekraak te horen is, verdwenen vanaf de jaren vijftig gaandeweg van het podium; in het nuchtere klimaat van het naoorlogse Nederland versoberde de muziekstijl.

Uniform, strak en foutloos in de maat spelen kwam wereldwijd in zwang. Dat ging echter ten koste van de traditionele charme, nuance en persoonlijke emoties. Geen wonder dat de grootste Beethoven interpreten als Willem Mengelberg, Fréderic Lamond en Arthur Schnabel, aan het eind van de 19e-eeuw werden opgeleid door leraren die studeerden bij leerlingen van Beethoven.

Het Mokum Kwartet zal, als enige ter wereld, technieken en stijlelementen uit die grote periode bij de Cyclus nieuw leven inblazen. Volgens ons kan Beethoven niet zonder dat grote gebaar, die intense gevoelens, dat rebelse, de betekenisgeving aan alle details. Bij eerdere (besloten) uitvoeringen bleek dat het publiek die bijzondere speelstijl beleefde als een ervaring vol emotie, nuance en verrassing. Educatie is een belangrijk onderdeel van onze missie. Daarom brengen wij lezingen, masterclasses en een podcast ter voorbereiding.