Performance / Event: APOCALYPSE

Event title
APOCALYPSE
Type of event
Exhibition temporary
General Information

Het Stedelijk presenteert vijf decennia kunstenaarschap van multitalent Felix de Rooy (Curaçao, 1952) met film, theater en beeldende kunst in talloze verschijningsvormen van schilderijen tot assemblages en van (digitale) collages tot wandkleden. Ver zijn tijd vooruit onderzocht De Rooy onderwerpen die op dit moment nog steeds actueel zijn, waaronder de doorwerking van het koloniale verleden, alledaags racisme en de betekenis van Afro-Caribische en queeridentiteiten in de kunst.



De Rooy studeerde schilderkunst en grafisch ontwerp aan de Vrije Academie Psychopolis in Den Haag (1969-1973) en filmregie aan de New York University

(1980-1982). Opgegroeid op Curaçao, in Suriname en Mexico, woont hij sinds 1982 in Amsterdam. Zijn beeldend oeuvre bestaat uit schilderijen, werken op papier, assemblages, (digitale) collages en wandkleden. Ook was hij actief als theateren filmregisseur, curator en verzamelaar.

De Rooys werk wordt getoond naast dat van andere kunstenaars uit zijn eigen collectie en die van het Stedelijk.

Als geheel vormt De Rooys levenswerk een poëtische en kritische beschouwing van de globale kunst(geschiedenis).

Daarin onderzoekt De Rooy de positie van de gekoloniseerde mens. Tegelijk geeft zijn werk uitdrukking aan universele onderwerpen als de menselijke conditie, geschiedenis, seksualiteit en religie.

De Rooy verwijst naar symbolen, tradities en verhalen uit allerlei contexten, die hij samen verwerkt tot nieuwe beelden.

Date Type Time Venue/Location Location/Venue not listed
03-09-2023
Closure
20:00
22-04-2023
Opening
10:00
Participant Role (DNA)
Exhibitor
Exhibition design
Curator