Person: Leonie Polak

Profile photo or Logo
Full name
Leonie Polak
Line of work
Archive managed by
User

Not yet access to your profile? Use the free access request to your profile: subscribe

First name
Leonie
Last name
Polak
Profile text

Tijdens haar opleiding aan de Rietveld Academie belandde ze bij een kostuum- en naaiatelier en kwam hier in contact met de ontwerper Nicolaas Wijnberg. Geïnspireerd door zijn ontwerpen besloot ze geen illustrator te worden, maar zich te richten op kostuums voor theaterproducties. De eerste theatervoorstelling waar Polak aan meewerkte was de voorstelling Kees de Jongen (1970) van Toneelgroep Centrum. In 1973 richtte Leonard Frank het Toneelgroep Baal op en vroeg Polak als vaste huisontwerpster. Ze ontwierp binnen dit gezelschap onder andere de kostuums voor de voorstelling Leedvermaak (1982) van Judith Herzberg.

Polak werkte, na de opheffing van Baal in 1988, nog geregeld met Leonard Frank samen bij Theater van het Oosten. Sporadisch maakte Polak, niet alleen de kostuums maar ook het decor zoals voor de Jozef Trilogie (1996) van Theater van het Oosten. Naast haar werk bij Baal en Theater van het Oosten heeft Polak regelmatig kostuums ontworpen voor de Haagse Comedie, Het Nationale Toneel, De Mexicaanse Hond, Orkater, Toneelgroep De Appel en Toneelgroep Amsterdam.

Polak werd in het bijzonder geprezen om haar schilderachtige kostuums voor de theaterproductie De Storm (1986) van de Haagse Comedie. Ook heeft Polak meermaals kostuums ontworpen voor de films van Alex van Warmerdam, zoals voor Abel (1986), De Jurk (1991) en Grimm (2003). De kostuums van Polak kenmerken zich door de sobere stijl. Ze was van mening dat het oog van de toeschouwer niet door onnodige details in de kostuums afgeleid mocht worden. Het kostuum stond in dienst van het personage. Ook diende het kostuum bij te dragen aan een organisch geheel van licht, decor en spel. De laatste theaterproductie, waar Leonie Polak als kostuumontwerpster bij betrokken was, was De Redenaar (2005) onder de regie van Porgy Franssen.

BRON: TE