Person: Lodewijk de Boer

Profile photo or Logo
Full name
Lodewijk de Boer

Not yet access to your profile? Use the free access request to your profile: subscribe

First name
Lodewijk de
Last name
Boer
Profile text

De Boer studeerde altviool aan het Conservatorium en werkte sinds 1961 als violist bij het Concertgebouworkest. Geïnspireerd door het absurdisme schreef hij de eenakter De kaalkop luistert, die in 1963 door een Amsterdamse studentenvereniging werd gespeeld. In 1966 schreef hij het libretto voor de opera Labyrint op muziek van Peter Schat, en daarna idem voor Theo Loevendies opera Naima. Gustav Leonhardt trok hem aan voor zijn Leonhardt-Consort en ook Frans Brüggen werkte met hem voor opnames van klassieke muziek. De Boer was muzikant bij de collectieve opera Reconstructie van Misha Mengelberg, Louis Andriessen, Reinbert de Leeuw, Peter Schat en Jan van Vlijmen, die in 1969 in première ging op het Holland Festival. Eind jaren zestig werkte hij vooral als regisseur: met de acteurs Cees Linnebank en Huib Broos in de hoofdrollen ontwikkelde hij het toneelstuk The Family over een losgeslagen groep krakers, dat veel succes had. The Family werd door de Boer ook uitgevoerd in West-Duitsland. In 1973 maakte hij er een bioscoopfilm van, met Martine Crefcoeur.

In de jaren 1970 werkte de Boer als freelancer voor verschillende toneelgezelschappen. In 1976 regisseerde hij de televisiefilm De watergeusop een eigen scenario en Willem Breukers muziektheaterstukken Kain en Abel (1972) en Jonah, De Neezegger (2003). De Boer schreef het libretto voor het muziektheaterstuk Orpheus op muziek van Louis Andriessen. Hij schreef de muziek eerst voor korte films als Spectator van Frans Zwartjes en later voor speelfilms als Gebroken spiegels (1984) van Marleen Gorris en televisieproducties als De Partizanen (1995). Hij werkte als improvisator bij Amsterdam Drama en Michel Waisvisz. Zijn regie van Who's Afraid of Virginia Woolf (2002) met Edwin de Vries en Will van Kralingen ontving uitstekende recensies. Als muzikant nam hij deel aan opnames van Liesbeth List, Willem Breuker, Henny Vrienten, 'Spectral Display' en de Instant Composers Pool.

De Boer schreef voor en regisseerde Toneelgroep Studio, Het Nieuw Rotterdams Toneel, Toneelgroep De Appel, Toneelgroep Centrum, Toneelgroep Baal en Het Amsterdams Toneel.

Bron: wiki

Instrument(s)
Violin