Person: Gerrit Timmers

Profile photo or Logo
Full name
Gerrit Timmers
Line of work

Not yet access to your profile? Use the free access request to your profile: subscribe

First name
Gerrit
Last name
Timmers
Profile text

Gerrit Timmers (1948) is theatermaker, vormgever en operaregisseur. Hij maakt multidisciplinaire voorstellingen, gebaseerd op eigen teksten of bewerkingen van boeken. Veelal speelt hij zelf mee in de voorstellingen waartoe hij het initiatief neemt. Samen met Mirjam Koen regisseert hij opera’s waarvoor hij tevens het decor verzorgt.

Gerrit Timmers volgde na de HBS-b enkele jaren de tekenopleiding die gevestigd was in de Rietveldacademie. Daar leerde hij Jan Klatter kennen en samen met hem nam hij deel aan projecten van Jan Joris Lamers, die regie studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool. Met o.a. Jan Joris Lamers, Fred van der Hilst en Edwin de Vries was hij één van de oprichters van Onafhankelijk Toneel. In 1972 brak hij zijn studie medicijnen af om zich volledig te wijden aan dit theatergezelschap dat zich vanaf 1973 in Rotterdam vestigde. Als acteur, vormgever en organisator was hij tot 1979 betrokken bij alle collectief ontwikkelde voorstellingen. Na het uiteenvallen van het collectief, bleef hij verbonden aan Onafhankelijk Toneel en sloeg hij met Mirjam Koen een nieuwe koers in door de dansers Amy Gale en Ton Lutgerink, de theatermaker Dirk Groeneveld en enkele jaren later vormgever Marc Warning uit te nodigen deel te gaan uitmalen van O.T. Vanaf 1984 was hij samen met Ton Lutgerink en Mirjam Koen verantwoordelijk voor de artistieke leiding.

Gerrit Timmers staat aan de wieg van nieuwe ontwikkelen op theatergebied. Zo nam hij in 1979 initiatief tot A Circular Play,  waarin beeldende kunst, dans en tekst met elkaar verweven werden. Al in 1984 (Nu) maakte hij gebruik van live video. Hij zocht naar middelen om publiek te bereiken dat niet gewend was om naar theater te gaan. Zo ging hij in dialoog met winkelend publiek door etalages na te schilderen en geschilderde artikelen te verkopen. Hij maakte een videofilm waarin alle leerlingen van een basisschool met 14 nationaliteiten meespeelden en tussen 1995 en 2003 regisseerde hij vijf voorstellingen met acteurs uit Marokko in het Arabisch met Nederlandse boventiteling.

Gerrit Timmers was verantwoordelijk voor de vormgeving van een groot deel van de O.T. producties.   Samen met architect Franz Ziegler ontwierp hij het O.T. Theater (nu: Maaspodium).

Sinds 1988 regisseerde hij samen met Mirjam Koen dertien operaproducties, die te zien waren in diverse theaters in het land, waaronder het Muziektheater in Amsterdam en op festivals in Frankrijk en de Verenigde Staten. Voorstellingen van Gerrit Timmers speelden in het O.T. Theater en op tournee door Nederland. Daarnaast waren ze te zien in de Verenigde Staten, Zwitserland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Groot Brittannië, Italië en Marokko.

Voor zijn werk ontving hij 2 x de Albert van Dalsumprijs, de Emmy van Leersum Prijs, de Zilveren Krekel en samen met Mirjam Koen de Prosceniumprijs.